Sidste år udkom en gennemgribende revision af Deltagerhåndbogen i bibelsk sjælesorg. Efter en længere redaktionsproces foreligger nu også en vejledning i to bind til gruppelederen.

Med denne vejledning bliver det lettere at afholde samtalegrupper på dansk. Facilitatorguiden er i to bind, og rummer en udførlig beskrivelse af alle lektioner, tidsplaner samt praktiske anvisninger på hvordan samtalegrupper om tro, tab og traumer ledes. Alt materiale fra Deltagerhåndbogen indgår også.

Bibelsk sjælesorg er en hjælp til mennesker, der kæmper med tab og lidelse. Facilitatorguiden er en vejledning til den præst eller leder, der står for samtalegruppen.

Leder af Center for tro, tab og traumer, Synne Garff, glæder sig over publikationen:

”Siden vi i 2016 begyndte at arbejde med bibelsk sjælesorg i Danmark, har vi savnet denne bog på dansk. I arbejdet med facilitatorguiden har vi ikke alene fokuseret på at omsætte guiden til en  dansk kontekst, og på at etablere en klar formidling af indholdet. Vi har også prioriteret den pædagogiske formidling rent visuelt. Vi har derfor allieret os med en af landets dygtigste grafikere, lektor Anne Mette Hartelius, hvis arbejde med dette nye sjælesorgsfelt er præget af stor frimodighed, lydhørhed og kreativitet.”

For grafiker Anne Mette Hartelius, der også stod bag Deltagerhåndbogens grafik og opsætning, har det været en interessant og betydelig udviklingsopgave:

”Bibelsk sjælesorg er en vigtig mission. Der var et forlæg med facilitatorguiden på andre sprog, men vi valgte at gå helt nye veje med format, papirkvalitet, typografi og layout. Vi har udviklet didaktikken, de typografiske principper og hierarkier og fået den visuelle identitet for Center for tro, tab og traumer (CTTT) over i bøgerne.

Der er tale om et omfattende materiale med et komplekst layout med mange indgange og bokse, som skulle fylde mindst muligt. Det har været meningsfuldt, lærerigt og en rigtig god proces. Arbejdet med redaktionsgruppen har været et inspirerende ping-pong.”

Den danske redaktionsgruppe består af leder af Center for tro, tab og traumer, præst og forfatter, Synne Garff, samt sognepræst, ph.d. og tidl. lektor i sjælesorg på FUV, Helle Møller Jensen, sognepræst og bestyrelsesformand i Center for tro, tab og traumer, Rasmus Nøjgaard. Tidligere hospitalspræst, Preben Kok, har været ekstern konsulent.

Mere end 100 præster, psykologer, læger, sygeplejersker og andre faggrupper har igennem årene været involveret i kursusaktivitet med bibelsk sjælesorg og har leveret kvalificeret efterkritik og forslag til undervisningsmaterialet. Det har redaktionsgruppen lyttet til, og kommentarer og ideer er blevet implementeret i guiden.

”Vi har bl.a. valgt at skrive en del bibelvers fuldt ud, da det vil være en hjælp at have dem lige ved hånden, når man afholder en samtalegruppe. Og så er facilitatorguiden blevet delt i 2, fordi man fortrinsvis vil bruge del 1 sammen med grupperne og anvende del 2 som en forberedende ressource. Det er blevet et handy format med plads til flere efterspurgte emner, fx helt nye bønner, der rammer hver lektion ind,” fortæller Rasmus Nøjgaard, der glæder sig over at mange vil kunne anvende og få gavn af guiden.

De to bind er nu klar til at danne grundlag for den uddannelse, som står på spring det næste år. Der vil være undervisning bl.a. i Ålborg Stift, på Færøerne og Helsingør Stift.

Metoden bibelsk sjælesorg har været testet i felten siden 2001 med ledere fra katolske, ortodokse, protestantiske og uafhængige kirker, og materialet er oversat til mere end 150 sprog. Bibelsk sjælesorg er baseret på Bibelen og inddrager relevant psykologi og cases fra det virkelige liv. Metoden tilbyder en praktisk tilgang til sjælesorg og har en deltagende læringsform. Bibelsk sjælesorg anvendes i samtalegrupper med voksne deltagere, hvor der sammen med en leder tales om tro, tab og traumer. Deltagerne opnår nye færdigheder og selvindsigt igennem diskussion, refleksion, rollespil, skriveøvelser og anden form for kreativ aktivitet.

Facilitatorguiden kan anvendes af certificerede facilitatorer i bibelsk sjælesorg, der ønsker at hjælpe mennesker, som kæmper med spørgsmål omkring lidelse. Det kan handle om dødsfald, sygdom, ulykke, stress, moralsk skade eller skilsmisse. Når et menneske rammes på livet, vil eksistentielle og religiøse spørgsmål ofte melde sig.

Udgivelsen er gjort mulig takket være private givere, en donation fra Christian Help Foundation samt kyndig vejledning fra redaktør Niels Roesgaard Mose fra Forlaget Eksistensen.

Facilitatorguiden uddeles i forbindelse med uddannelse, men kan også købes direkte hos Forlaget Eksistensen:

https://www.eksistensen.dk/bibelsk-sjaelesorg-facilitatorguide.html