Tankerne fløj højt, snakken gik og der blev leet, selv om emnerne var alvorlige. Gennem kurset bevægede deltagerne sig forsigtigt hen mod lektionen om tilgivelse og forsoning, som er et væsentligt pejlemærke for den bibelske sjælesorg. Komplekse begreber, som det kan være svært at få hånd om. Alligevel var det netop denne lektion, som af flere blev fremhævet som noget særligt af flere på kursets sidste dag.

Helle Skaarup, tidligere forstander på Løgumkloster Refugium, har fulgt bibelsk sjælesorg med interesse i nogle år og var glad for omsider at deltage som kursist:

”Gennem mine år på Refugiet oplevede jeg en stor længsel efter et sprog for at dele de store eksistentielle spørgsmål, som kommer til os – især når livet gør ondt og det ubærlige sker i vores liv. Hvad stiller vi op? Kan vi bevare tilliden til hinanden og livet i det hele taget i de situationer? På Løgumkloster Refugium er der plads og rum for disse samtaler og for at finde et sprog sammen. Nu er jeg på Fyn og i et helt andet miljø – men det gør jo hverken interessen eller behovet mindre. Det var en berigelse at være sammen om de store spørgsmål i et udviklende fællesskab. Et fællesskab og netværk der vil kunne række langt ind i fremtiden. At være facilitator er en evig vekselvirkning med deltagerne og tiden, og hvor ens personlige ståsted kan blive rystet og udfordret undervejs. Så at have en havn, hvor man kan søge til, er godt at have. Uddannelseskonceptet og materialet til facilitering af bibelsk sjælesorgs samtaler er rigtig godt, og det mærkes at det er gennemarbejdet.”

Indholdet

Hen over fire dage blev der diskuteret bibeltekster på tomandshånd, i grupper og plenum. Der blev givet indsigt i krisepsykologi, tabsreaktioner og traumer. Cases blev drøftet, der blev udført skrive-, tegne- og samtaleøvelser. Kursisterne fik mulighed for at facilitere dele af materialet og gennemføre en mindre test. Kernelektionerne var:

  • Lidelsens problem
  • Psykologisk traume
  • Den gode lytter
  • Sorg
  • Sjælefred
  • Tilgivelse og forsoning
  • Vejen hertil og vejen videre (nåde)

Som en del af uddannelsen deltog kursisterne selv i en samtalegruppe. Det er en vigtig pointe, at fremtidige facilitatorer gennemgår det forløb, som fremtidige deltagere skal introduceres til.

Deltagende læringsform

Med en traditionel undervisningsmetode er fokus på læreren, der forelæser eller formidler information. I den deltagerbaserede metode, som er den, der anvendes i bibelsk sjælesorg, er fokus på, at deltageren engagerer sig i materialet. Det var netop, hvad kursisterne gjorde, i stedet for blot at modtage information.

Den deltagerorienterede tilgang giver mulighed for at engagere sind, følelser og krop på samme tid, hvilket giver den bedste læringsoplevelse. Vi husker simpelthen de oplevelser, hvor vores følelser bliver rørt, og vores kroppe er involveret, langt bedre end dem, der kun involverer vores tanker.

Bibelsk sjælesorg bringer også humor og kreativitet i spil. Latter hjælper folk med at lære. Kreativitet involverer andre dele af hjernen, hvilket fører til større indlæring. Jo mere kreativ, jo bedre – mennesker kan være overraskende kreative.

En gruppe mennesker deltager i en workshop i en sal med murstensvægge.

De næste skridt

Kursisterne mødes nu online for at træne materialet med hinanden. Desuden skal de afholde to øve-samtalegrupper med de syv kernelektioner. Sideløbende tilbyder CTTT online-supervision. Det er afgørende at få erfaring med at anvende deltagerhåndbogens lektioner fra modul 1, og det sker igennem praksis. Om et års tid kan kursisterne ansøge om uddannelse i modul 2.

Kursisterne siger bl.a.:

”Kurset levede absolut op til mine forventninger.”

”Det har været meget lærerigt, både at forstå mig selv, reflektere og blive bedre rustet til samtaler med andre, der har brug for hjælp.”

”Mit blik på andre er blevet mere nådigt – men også på mig selv. Ritualet var frisættende. Det selv at gennemgå forløbet – egen erfaring – gør, at jeg bedre kan sætte mig i deltagernes sted.”

”Jeg har været så glad for at dykke ned i det bibelske perspektiv sammen med jer og øvrige dygtige og engagerede kursister.”

”Det har i høj grad hjulpet mig til at tro, at jeg vil være til nytte i en sjælesorgssamtale. Tak. Jeg er ret glad for at have været i denne gruppe.”

”Rart at være sammen med troen i centrum og menneskelig eksistens.”

”Det har været så spændende!”